Romanian Creative Week lansează Manifest of Now

O platformă critică de artă în spațiul public. Primul invitat, artistul Nikita Kadan, din Kiev

Organizatorii Romanian Creative Week (RCW) lansează, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului programat la Iași în perioada 20 – 30 mai 2022, Manifest of Now. Este o platformă critică unde artiști invitați vor „discuta”, prin intermediul artei în spațiul public, mari teme actuale. Primul invitat este Nikita Kadan, din Kiev, Ucraina. Artistul, în vârstă de 40 de ani, a fost expus în numeroase galerii și muzee prestigioase ale lumii, fiind de două ori invitat la Bienala Internațională de Artă de la Veneția, unul dintre cele mai importante evenimente de artă din lume. 

Instalația, realizată special în luna martie 2022 de Nikita Kadan, pentru Piața Unirii din Iași, a fost făcută în directă corespondență, dintr-un Kiev în stare de război, împreună cu Marlene Herberth și Elena Viziteu (Ionescu), curatoarele platformei. În aceste vremuri excepționale, lucrarea este produsă în România de meșterul german Thomas Fink, stabilit în județul Sibiu. Evenimentul de dezvăluire a instalației va coincide cu debutul Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești.

Născut la Kiev, în 1982, Nikita Kadan, care trăiește războiul chiar din capitala Ucrainei unde locuiește și în prezent, abordează pictura, grafica și instalațiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecți, sociologi și activiști pentru drepturile omului. Este membru al grupării artistice REP (Revolutionary Experimental Space – Spațiu Revoluționar Experimental) și membru fondator al (Comitetului Artistic) Hudrada, un colectiv activist și curatorial.

„Lucrările lui Nikita Kadan combină încercarea de a reprezenta pierderea unui narativ istoric coerent și efortul de a-i restabili rolul în societate. Alinierea atentă a operei sale la subiecte socio-politice ne oferă o perspectivă profundă asupra experienței politice a «prezentului» totalizator, care caracterizează situația actuală din Ucraina. Continuând tradiția activismului colectiv din cadrul REP, Nikita Kadan a elaborat o serie de lucrări individuale care cuprindeau noțiunile de politici ale memoriei și relațiile dintre narativele modernității și realitatea societății capitaliste”, a explicat Silvia Franceschini, cercetător în domeniul artelor vizuale.

Thomas Fink, meșterul care va produce lucrarea lui Nikita Kadan, s-a născut în sudul Germaniei, în 1990. După ce a învățat meșteșugul fierăriei în Germania, a străbătut Europa timp de cinci ani, ca și calfă călătoare, în final stabilindu-se la Sibiu. În satul Hosman, Sibiu, a preluat un atelier de fierărie tradițională, unde face obiecte funcționale, artistice și cuțite. Marea sa pasiune este utilizarea tehnicilor tradiționale în designul contemporan.

Detalii suplimentare despre Manifest of Now pot fi găsite aici: 2022.romaniancreativeweek.ro/sections/arts-crafts/manifest-of-now

 

Despre Romanian Creative Week

Aflat la cea de-a doua ediție, Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEPIC a organizat până în prezent peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești. Parteneri în organizarea acestui amplu eveniment din capitala Moldovei sunt: Palas, Primăria Municipiului Iași și Complexul Muzeal Național Moldova Iași.

Amănunte despre RCW, pe 2022.romaniancreativeweek.ro pe paginile noastre de Facebook, Instagram, și pe canalul nostru de YouTube.

Echipa Romanian Creative Week
presa@2022.romaniancreativeweek.ro