Ion Barbu

ION BARBU s-a născut la 6 iulie 1953, în Petroșani. Este artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat ca artist la peste 400 de expoziții naționale și internaționale, la care a câștigat peste 50 de premii. Este decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii române”. S-a remarcat inițial drept caricaturist, fiind considerat cel mai important autor contemporan român în acest domeniu. Dintre numeroasele premii obținute, mai bine de jumătate (peste 25) au fost distincții internaționale, în țări precum Italia, Franța, Belgia, Turcia, Serbia, Elveția, Brazilia, Japonia sau Coreea. De asemenea, i-au fost organizate zeci de expoziții internaționale în Marea Britanie, SUA, Italia, Macedonia, Turcia, Luxemburg, Bulgaria șamd.

A colaborat cu caricaturi la cotidianele Adevărul, România liberă (1993-1995), Evenimentul zilei, Ziua (din 1995), precum și la publicațiile săptămânale Academia Cațavencu (din 1994), Suplimentul de Cultură (din 2004) și Dilema Veche (din 1998). Caricaturile și desenele sale au fost publicate și în numeroase ziare și reviste din străinătate, printre care: La Repubblica (Italia), Szpilky (Polonia), Ludas Maty (Ungaria), Witty World (S.U.A.), Stîrșel, Apropos (Bulgaria), Hurriet, Mylliet, Cumhurriet (Turcia) etc.

În ultimele două decenii, activitatea lui Ion Barbu a cuprins tot mai multe domenii ale artelor vizuale, remarcându-se prin lucrări murale urbane, instalații artistice, street-art, colaje, intervenții pe fotografie, intervenții pe obiecte vechi, ready-made-uri, happening-uri etc.