Indie Box

Indie Box este o ’cutie’ cu proiecte independente care propune contexte și produse artistice ce provoacă gândirea și obiceiurile contemporane, cu scopul de a construi modele mai eficiente și mai bine acordate unor nevoi profund umane. Țintim către minți și corpuri mai libere, interacțiuni mai conștiente și cadre sociale care recunosc complexitatea și sprijină diversitatea.

Activitatea Indie Box gravitează în jurul artelor performative, având ca principale pârghii dansul contemporan și muzica creată live prin voce, beatbox, looping și field recording. Cu un interes ridicat către modalitățile de ocupare a spațiului public, sănătatea mentală și percepția socială asupra nebuniei, precum și către complexitatea rolului de părinte, Indie Box a evoluat organic în ultimii 6 ani. Pornind de la un proiect de cartare sonoră a Bucureștiului, trecând prin experiențe de cercetare și intervenție culturală în spațiul public, testând permanent diferite formate de cursuri și explorând constant relațiile dintre corp, voce și spațiu, Indie Box a trecut treptat către producția de spectacole, filme și expoziții performative.

În prezent, portofoliul Indie Box reunește performance-uri și concerte create de artiștii Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea, Valentina de Piante, Ana Cristina Leonte și grupul vocal Blue Noise, destinate deopotrivă spațiilor convenționale și spațiului public, precum și un film de dans care a luat naștere în urma unui proces colectiv al artiștilor Alexandra Bălășoiu, Virginia Negru, Cătălin Diaconu, Denis Bolborea, în dialog cu regizorul și directorul de imagine Gabriel Durlan. Producțiile au fost prezentate în București, Budapesta, Buzău, Brașov, Câmpina, Cluj, Iași, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Timișoara. În 2020, Indie Box a lansat blip.indiebox.ro, o platformă online care susține vizibilitatea beatbox-ului și live-looping-ului, iar din 2021 promovează dansul ca mijloc de transformare și cunoaștere prin proiectul digital Danstopic.

În prezent, Indie Box organizează constant ateliere și spectacole în cadrul spitalelor de psihiatrie în colaborare cu dans-terapeutul Loredana Larionescu, susține rezidențe artistice de creație pentru mame-artiste și copiii lor în cadrul [m]others și deschide procesele de lucru către publicul larg în cadrul unor formate diverse de ateliere.

În conceperea și derularea proiectelor propuse, Indie Box pune accent pe trasarea unor procese de cercetare și creație inovatoare, aflându-ne într-o căutare continuă a unor legături cât mai organice între produsele artistice și mediul cărora acestora li se adresează și pe care îl reflectă.