Romanian Fashion Week dă startul competiției creativității pentru tinerii designeri

Cei mai talentați vor defila pe podiumul RCW 2022

Romanian Fashion Week (RFW) lansează competiția creativității pentru ediția a doua, cea din 2022, a Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care se va desfășura la Iași, în perioada 20 – 30 mai. Aflat la cea de-a XIV-a ediție, Romanian Fashion Week, cel mai cunoscut și longeviv eveniment dedicat industriei modei românești, a anunțat primul Call for Projects adresat tinerilor designeri.

Renumit ca fiind o rampă de lansare pentru noile talente, de-a lungul anilor lansându-se aici peste 40 de tineri designeri, RFW invită noua generație a creatorilor de modă să aplice la concursul de proiecte organizat în perioada 15 noiembrie 2021 – 15 ianuarie 2022. Acest Call for Projects este parte a Innovative Future Platform, secțiune care alcătuiește, alături de cea dedicată designerilor consacrați, celebrul festival de modă de la Iași.

Inițiativa IF Platform, coordonată de Lucian Broscățean, având-o drept consultant creativ pe Ioana Ciolacu, deschide porțile pentru ca tinerele talente din lumea modei să-și prezinte colecțiile, alături de designeri români renumiți, pe superbul CatWalk RCW 2022. Câștigătorii concursului de proiecte lansat în 15 noiembrie vor beneficia de expunerea mediatică, de profesionalismul echipei și de sprijinul din partea unor parteneri strategici – sub formă de premii sau/și burse.

Cine poate aplica pentru IF Platform Call for Projects:

Competiția se adresează masteranzilor care sunt în primul sau în al doilea an de studii masterale - de la oricare specializare din cadrul Universităților de Artă; tinerilor designeri care activează deja în industrie, fie pentru propriul label, fie ca angajați ai unui brand; creativilor din diverse domenii (nu sunt necesare studii de Modă sau studii de Artă), care realizează colecții sub brand propriu sau/și au un atelier.

Pentru a aplica, cei interesați trebuie să completeze formularul care se regăsește pe site-ul 2022.romaniancreativeweek.ro:
în limba română - https://2022.romaniancreativeweek.ro/call-for-projects/project-innovative-future-platform sau
în limba engleză - https://2022.romaniancreativeweek.ro/en/call-for-projects-en/project-innovative-future-platform-en

Între alte informații care vor trebui completate în formularul de pe site-ul evenimentului se vor regăsi: un text de motivație de a face parte din IF Platforme, de maximum 300 de cuvinte; un document PDF cu imagini din proiecte de modă sau care să aibă legătură cu moda, realizate în ultimii ani; un document PDF cu șapte schițe (reprezentare față/spate), care să fie inspirate de cele trei cuvinte din denumirea secțiunii - Innovative Future Platform.

Cum vor fi selectați și anunțati câștigătorii

După perioada de înscriere pentru această competiție, 15 noiembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, un juriu format din membri ai echipei RCW va selecta proiectele câștigătoare, ce vor fi anunțate printr-un comunicat postat pe pagina oficială a RCW, în data de 20.01.2022.

Va urma o perioadă de mentorat, în care se vor face întâlniri online cu echipa RCW IF Platform, legate de ceea ce va presupune realizarea colecției și prezentarea ei în cadrul ediției 2022 a Romanian Creative Week.

Costurile realizării colecției de șapte ansambluri vestimentare, precum și costurile de drum și de cazare vor reveni în sarcina fiecărui participant. Romanian Creative Week și Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), organizatorul celebrului festival de la Iași dedicat creativității, vor acoperi costurile de participare la fashion show, logistica, grupa de modele, machiaj și coafură - profesioniste, precum și importanta parte de comunicare și de PR. Pe de altă parte, mai mulți parteneri și sponsori din industrie vor oferi feedback-uri valoroase, premii și burse pentru cei mai talentați tineri creatori de modă.

Organizatorii anunță că, în funcție de situația pandemică și de restricțiile impuse de autorități, se vor comunica din timp regulile de participare la eveniment, pentru a se asigura, la fel ca la ediția din 2021, un mediu de lucru sigur pentru echipele de organizare și pentru toți cei implicați.

Despre Innovative Future Platform

Începând cu RCW21, IF Platform și-a propus să sprijine demersurile inovative care pot să ajute la construirea unui viitor responsabil al industriei modei din România. În selecția curatorială a ediției din 2021, coordonată tot de designerul Lucian Broscățean, alături de consultantul creativ Ioana Ciolacu, au fost incluși nu doar designeri vestimentari, ci și scenografi, arhitecți, designeri de interior etc., tocmai pentru a pune accentul pe complexitatea industriilor creative.

Colecțiile prezentate anul acesta pe podiumul RCW, precum și piesele vestimentare ce au făcut parte din expoziția „RIGHT HERE, RIGHT NOW”, curatoriată de Ovidiu Buta și găzduită de Palatul Culturii din Iași, s-au înscris în direcția creativă trasată pentru întregul festival. Participanții secțiunii IF Platform au avut șansa să aplice la mai multe concursuri RCW, iar feedback-urile importante din partea presei i-au ajutat să aibă o expunere necesară pentru demersurile lor.

Despre Romanian Creative Week:

Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEPIC a organizat până în prezent peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești.

Echipa Romanian Creative Week
presa@2022.romaniancreativeweek.ro

Amănunte despre RCW, pe 2022.romaniancreativeweek.ro și pe paginile noastre de Facebook și Instagram, precum și pe canalul nostru de YouTube.

În pregătirea festivalului de anul viitor, RCW continuă celebrele interviuri video online #NEXTHASHTAG, găzduite de jurnalista Irina Păcurariu, la care sunt invitate personalități din diverse domenii creative românești, inclusiv din lumea modei.