Claudiu Ciobanu

Claudiu Ciobanu face parte din tânăra generație de artiști ieșeni ce reconsolidează și resemnifică pictura contemporană. Născut pe 8 iunie 1984 în Bârlad, artistul este absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design, UNAGE Iași, licență și masterat, cu multiple apariții pe simezele naționale și europene, premiat în cadrul saloanelor de artă românești.

În cea mai recentă filă de creație, expusă la Galeria „Victoria” din Iași în 2019 și o preocupare constantă de atelier, Claudiu Ciobanu se reîntoarce spre o stare-culoare prin re‑contextualizarea nu doar a unor imagini, ci a unui întreg concept și a acumulărilor, decantate fiecare în parte prin expozițiile precedente, ieșiri ce au relevat „momentele iluminate”, „intimitatea”, „autodescoperirile și ascensiunea” (expoziția „Logos” – Galeria „Dana”) ori au demascat superficialitatea „aurită” (expoziția „Golden Leaf” – Galeria N. Tonitza”).

Claudiu Ciobanu refuză o narațiune prestabilită și un mod de relatare tradițional și pornește spre o imagistică nedirijată, ce generează prin sine propria narațiune. Un prim element, cel al elevației, al ascensiunii, evocă o stare ce transcede cunoașterea lumească, în care limitele dintre sine și lumea exterioară sunt depășite, fiind un simbol al iluminării, asociat meditației și misticismului, dar și al timpului.