CÂȘTIGĂTORII CALL FOR PROJECTS - DESIGN URBAN

COMPETIȚIE DE DESIGN URBAN

CALL FOR PROJECTS:
15.02.2022 - 15.04.2022

1. Call for projects

Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), în parteneriat cu Palas Iași și în co-organizare cu Asociația Culturală ProEvent – SHARE Architects, Ordinul Arhitecților din România Filiala Iași, organizează concursul Design Urban în perioada 15 februarie - 15 aprilie 2022, în cadrul Romanian Creative Week (denumit în continuare RCW), eveniment care va avea loc în Iași în perioada 20 - 30 mai 2022.

Concursul Design Urban (denumit în continuare Concursul) își propune alegerea unor proiecte câștigătoare și finanțarea realizării acestora în limita bugetului alocat. Concursul are ca scop designul unor bănci comunitare.

RCW vă invită la un concurs de design urban (intervenții temporare) pentru activarea promenadei râului Bahlui. Prin acest concurs ne propunem să încurajăm participarea artiștilor/creativilor la transformarea promenadei râului Bahlui. Concursul dorește să demonstreze că arhitectura poate avea un puternic impact public (la toate nivelurile), în acest caz oferindu-le ieșenilor mobilier urban necesar dar și foarte creativ care să-i atragă din nou în acea zonă.

Ne adresăm studenților la arhitectură, artă sau design, proaspeților absolvenți și arhitecților sau designerilor emergenți și îi invităm să trimită o propunere de design pentru a doua ediție de proiecte de revitalizare arhitecturală a promenadei râului Bahlui.

Căutăm propuneri care să transforme domeniul public al râului Bahlui în loc de recreere prin mobilier urban potrivit pentru perioada unui festival. Băncile ar trebui să fie durabile și colorate, dar cel mai important aspect, trebuie să invite oamenii orașului să se așeze și să (re)descopere împrejurimile.

În urma procesului de selecție vor fi desemnate minim 10 echipe câștigătoare care vor furniza proiecte de design fezabil, cu acoperirea completă a costurilor în limita a 750 de euro per proiect. Suma va fi folosită pentru producerea și montarea băncii înaintea începerii Romanian Creative Week.

Pentru categoriile vizate, concursul reprezintă o oportunitate extraordinară de a participa la un eveniment unic și de a prezenta un proiect de design inovativ.

2. Contextul

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week își propune să fie cel mai important eveniment creativ organizat în România ce aduce toate industriile creative într-o spectaculoasă săptămână de evenimente și activări. Fie că vorbim despre modă sau arhitectură, scriere de cod sau producție muzicală, dezvoltare de jocuri sau arte interpretative, design industrial sau publicitate, editare de carte sau producție de film, arte vizuale sau meșteșuguri, Iașul va deveni pentru o săptămână și nu numai locul în care tehnologia întâlnește și pune în valoare creativitatea.

La această a doua ediție a Romanian Creative Week, Romanian Fashion Week (un eveniment cu o istorie spectaculoasă de mai mult de 10 ani) urmează să își întâlnească noii săi cei mai buni prieteni: arhitectura, artele interpretative, muzica, artele vizuale, publicitatea, noile medii (inteligența artificială, realitatea virtuală și realitatea augmentată) și designul industrial. Obiectivul nostru este acela de a facilita întâlnirea dintre tinerii creativi cu numele consolidate deja ale creativității românești într-un efort comun de promovare, dezvoltare și consolidare a industriilor creative în România și în regiune.

Despre Râul Bahlui

Cel mai mare râu care tranzitează Municipiul Iași, Bahluiul izvorăște în județul Botoșani și se varsă în râul Jijia în localitatea Chicerești, parcurgând 119 km. Apare consemnat în istorie încă din secolul al XIV-lea. Asupra Bahluiului s-au efectuat mai multe lucrări de regularizare și s-au elaborat diverse planuri (de la diverse lucrări de decolmatare și reamenajare până la ideea unui Bahlui navigabil spre râul Prut, legat de Marea Neagră). Este considerat un râu cu grad mare de poluare (clasa a IV-a de poluare din V existente, cf. situației din 2004). Râul Bahlui traversează orașul Iași pe o distanță de 11 km și a suferit ultima amenajare parțială în anul 2010.

3. Reguli de design

Fiecare bancă trebuie să ofere spațiu suficient pentru minim 2 adulți. Ne orientăm spre lucrări care să fie funcționale, nu doar sculpturale și care respectă într-un mod realist regulile concursului. Lucrările trebuie să fie sigure, durabile și să ofere o soluție de design sustenabilă și cu costuri reduse.

Încurajăm depunerile de proiecte care țin cont și de nevoia de sănătate și bunăstare a orașului. De exemplu, acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unui proiect care:
● stimulează interacțiunea socială într-un mod sigur în contextul pandemiei de Covid-19
● crește sentimentul de siguranță
● crește sentimentul de apartenență
● obține o mai bună înțelegere a mediului înconjurător
● permite chiar și vizitatorilor cu anumite deficiențe să aibă acces la bănci și să le utilizeze
● aduce bună dispoziție și culoare
● demonstrează legături cu comunitatea locală

Încurajăm depunerile de proiecte care iau în considerare tema festivalului, aceea de comuniune între sectoarele industriilor creative.

De asemenea, ar trebui să se acorde atenție materialelor utilizate și sustenabilității pe termen lung a designului.

4. Informații importante

● Buget: Dacă proiectul este selectat, suma de 750 Euro va trebui să acopere toate costurile de producție asociate (materiale, transport, construcție și dezinstalare). Puteți folosi materiale reciclabile sau reutilizate. Bugetul va fi gestionat de către câștigător.

● Design: Banca ar trebui să fie proiectată în așa fel încât să împiedice utilizarea sau deteriorarea ei de către skateboarderi/graffiti. Ar trebui să fie un proiect autonom stabil, fără a necesita ancorări suplimentare. Designul zonelor de șezut trebuie să ofere siguranță vizitatorilor, de exemplu prin rezistența la distrugere (inclusiv la fragmentarea prin dărâmare) și prin reducerea posibilității de a ascunde obiecte periculoase, cum ar fi obiectele contondente sau dispozitivele ascunse.

● Sănătate și siguranță: La livrare, banca va fi verificată pentru a ne asigura că este sigură pentru uz public. Vi se poate cere să faceți modificări, dar după semnare banca va fi proprietatea și responsabilitatea organizatorilor.

● Durabilitate: Proiectul va fi expus timp de 3 luni și ar trebui să luați în considerare rezistența în timp și aspectul obiectului propus de dvs. pentru a vă asigura că nu este necesară întreținerea acestuia în această perioadă. În funcție de durabilitate, băncile pot fi expuse pentru mai mult timp sau reamplasate pentru o perioadă îndelungată.

● Proprietate: Banca va fi proprietatea proiectantului pe toată durata instalării. În momentul dezinstalării, banca va deveni proprietatea organizatorului RCW.

● Montare: se așteaptă ca banca să fie instalată până în data de 20 mai, ora 8.00.

● Instalare: Dacă nu se stabilește altfel, instalarea va avea loc pe malul Raului Bahlui

● Dezinstalare: Dacă nu se stabilește altfel, dezinstalarea va avea loc în data de 31 august 2022 și va fi coordonată de proiectant.

● Afterlife: Romanian Creative Week va coopera cu dvs. pentru a asigura un amplasament permanent pentru banca dvs. după dezinstalare. Pentru relocarea băncii va fi pus la dispoziție un mic buget suplimentar.

5. Buget

Bugetul total disponibil pentru proiectul unei bănci este de 750 Euro. Acesta trebuie să includă toate taxele, costurile de fabricație, instalare și dezinstalare (materiale, transport și construcție). Jumătate din sumă va fi acordată la sfârșitul lunii aprilie, după semnarea unui acord prin care vă angajați să oferiți o bancă conform designului dvs. și a oricăror revizuiri solicitate de municipalitate. Cealaltă jumătate va fi acordată în data de 20 mai, după livrarea și aprobarea băncii.

6. Calendar

Perioada de depunere a proiectelor: 10 martie - 10 aprilie 2022
Anunțarea câștigătorilor: 15 aprilie 2022
Instalarea băncilor: până pe 20 mai 2022, ora 8.00
Dezinstalarea băncilor: 31 august 2022

7. Depunerea proiectului

Perioada de înscriere pentru acest proiect este:

15.02.2022-15.04.2022

8. Eligibilitate

Concursul este deschis studenților la arhitectură, artă sau design, arhitecților și designerilor în devenire. Acceptăm colaborările, dar proiectul trebuie să fie condus activ de un arhitect sau designer emergent. „Emergent” se referă la o vechime în domeniu nu mai mare de 7 ani după absolvire a studiilor universitare.

Nu pot participa la Concurs persoanele care au participat la organizarea sa, la elaborarea regulamentului, angajați ai instituțiilor organizatoare sau partenere, membrii comisiei de selecție sau membrii familiilor acestora, până la gradul al doilea inclusiv.

Prin participarea la Concurs se presupune că persoanele fizice sau juridice care propun un proiect au calitatea de autor, în sensul Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.

9. Termen limită și detalii de depunere

• Termenul limită de depunere a proiectelor este vineri, 10 aprilie 2022, ora 20.00. Proiectele depuse după încheierea termenului-limită nu vor fi luate în considerare. • Pentru întrebări legate de concurs, ne puteți contacta la: • Pentru a demara înscrierea, faceți clic aici începând din 10 martie 2022. • Materialele atașate nu trebuie să depășească 5 MB și 10 pagini A4. • Veți primi un e-mail de confirmare a primirii documentelor.

10. Responsabilitățile câștigătorilor

Autorii proiectelor declarate câștigătoare vor avea următoarele responsabilități:

● Respectarea condițiilor contractului pe care îl vor încheia cu organizatorii și punerea la dispoziție a băncii.
● Realizarea băncii în condiții de calitate artistică și tehnică corespunzătoare, exercitându-și capacitățile creatoare cu profesionalism şi responsabilitate;
● Realizarea băncii astfel încât să nu afecteze integritatea spațiului în care va fi expusă;
● Asigurarea, din suma încasată, potrivit contractului încheiat cu finanțatorul, a plății cheltuielilor generate de realizarea proiectului;
● Cooptarea de cofinanțări, în situația în care bugetul proiectului depășește sumele alocate de organizatori;
● Prezentarea stadiului proiectului către organizatori cu două săptămâni înaintea montajului;

● Prezentarea unui deviz semnat de un inginer proiectant prin care să se ateste siguranța montării în aer liber a instalației;
● Semnarea unui contract privind cedarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe;
● Gestionarea echilibrată a bugetului care va fi finanțat eșalonat.

11. Juriul

Juriul Concursului, format din:
• arh. Mihai Popescu
• arh. Matius Ichim
• artist Ramona Biciusca
• artist Vladlen Babcinetchi
• arh. Alexandra Cozma
• arh. Dan Goaga
• ing. Florin Dobrea
• Irina Schrotter
• Florin Mindirigiu

va analiza documentațiile înscrise în Concurs și va desemna câștigătorii, având în vedere următoarele criterii:

● originalitatea proiectului;
● fundamentarea teoretică şi reprezentativitatea conceptului în contextul temei;
● încadrarea în peisajul urbanistic al zonei;
● fezabilitatea și siguranța designului conform celor explicate în prezentul regulament;
● impactul estimat asupra publicului;
● fezabilitatea proiectului: posibilitatea de realizare practică (montare, demontare şi transport) şi încadrarea în bugetul estimat.


12. Disclaimer

Organizatorii concursului nu sunt răspunzători pentru dosarele de înscriere pierdute, transmise eronat sau după termenul-limită. Deciziile juriului reprezintă judecățile profesionale ale acestora și toate deciziile sunt finale. Deși intenția este de a construi banca, organizatorii își rezervă dreptul de a nu continua construcția din orice motiv întemeiat. Materialul trimis de dvs. va fi responsabilitatea dumneavoastră exclusivă, nu va încălca drepturile altei părți sau legea, nu va contribui sau încuraja încălcarea acestora. Prin depunerea proiectului, declarați că sunteți proprietarul acestuia și/sau aveți toate drepturile, licențele și autorizațiile necesare pentru a-l distribui.

SUCCES și abia așteptăm să descoperim proiectele voastre!

*Fotografiile sunt pur demonstrative și sub proprietatea London Festival of Architecture